Op mijn kist

Op Mijn Kist: Binnen dit thema maak ik portretten van mensen waarbij we samen kijken hoe zij herinnerd willen worden. Lees hier meer of meld je aan!

De oorsprong van dit project Op Mijn Kist begon met een vreemd gesprek tijdens de pauze van een vergadering. Ik raakte in gesprek over de Foto­academie en even later over iemand die mijn gesprekspartner en ik beiden kenden, die onlangs overleden was. Opeens noemde ze het: “ik heb eigenlijk geen goede foto voor op mijn kist”. Puur hypothetisch gesproken, want ze is niet ziek. Voor omstanders klonk het gesprek allicht wat vreemd. De vergadering kreeg haar vervolg en ik deed verder niets met het thema.

De woorden – “ik heb eigenlijk geen goede foto voor op mijn kist” – bleven de dagen er na rondspoken in mijn gedachten. Op een gegeven ogenblik heb ik mijn gespreks­partner gevraagd of ik een foto voor haar kist mag maken. Ze stemde toe.

Doel Project

Met dit project wil ik mensen op dusdanige wijze portretteren al ware het een foto voor op de eigen kist. Bij voldoende aanmeldingen is het de bedoeling dat er in boekvorm een uitgave komt.

Het verhaal

Wat maakt nu dat mensen een foto voor op hun kist willen laten maken. Ik geloof dat elk mens een verhaal in zich heeft en ik geloof dat elk mens iets van zichzelf kan laten zien in een portret. Het is voor mij als fotograaf de uitdaging om op dat ene moment als het ware te vangen. Dat moment waarop een stuk van jezelf zichtbaar wordt en wat je met anderen wilt delen.

Helemaal met woorden of in beeld vertellen wie je bent is onmogelijk. Daar richt ik me als fotograaf dan ook niet op. Ik richt me wel op wat je me kunt vertellen of laten zien als ik bij je op bezoek kom. Jij bepaalt de locatie en dat maakt dat ik mensen in hun kracht of juist in hun kwetsbaarheid kan vastleggen. Mijn taak is om zichtbaar te maken wat jij aan anderen wilt laten zien.

Werkwijze

Ik ga als volgt te werk:

  • Je kiest de plek waar onze ontmoeting en de shoot zal plaatsvinden.
  • We hebben een gesprek waarin we samen kijken wat je wilt vertellen.
  • Ik maak hier een korte samenvatting van.
  • Na maximaal 1 week ontvang je 10 foto’s van waaruit een keuze wordt gemaakt welke op A4 geprint wordt.

Ik werk met een modelovereenkomst (vanuit DuPho, vakvereniging fotografen), waarin is vastgelegd dat ik als fotograaf het beeld mag gebruiken en publiceren. Uiteraard geldt ditzelfde ook voor degene die geportretteerd wordt.

MELD JE NU AAN ALS JE MEE WILT DOEN!

 

error: Content is protected !!