Het concept van 52 is heel simpel: elke week een andere fotograaf. Het doel is om anderen en ook mezelf te laten inspireren. Ik verzorg 52 weken lang een hele korte inleiding waarin ik name inga op waarom iemand me inspireert of in verwarring brengt. Ik merk dat ik met het werk van sommige fotografen wat minder uit de voeten kan. Het belangrijkste vind ik dat fotografen me kunnen raken met wat ze laten zien.

Waarom ver zoeken als je het dicht bij huis kunt vinden? Fotograaf Chris de Bode was in 2016 Portret winnaar bij Lens culture en heeft onder mee ook als de World Press Photo Award en de Zilveren Camera op zak. Hij volgt al ruim 15 jaar vluchtelingen over de wereld en is in meer dan 80 landen geweest. Regelmatig werkt hij dan ook samen met non-profit organisaties als onder andere UNHCR, Oxfam en Save the Children. Ook geeft hij lezingen over zijn ervaringen, zoals ook over vluchtelingenproblematiek en wat dat voor hem betekent als fotograaf.

 

Fotograaf Chris de Bode is wat je kunt noemen een journalistiek fotograaf. Nadat hij in Israël/Palestina een bezoek had gebracht begon hij zich op humanitaire thema’s te richten. In zijn werk probeert hij verschillende perspectieven uit lichten. Onlangs heeft hij een prachtige serie “I have a dream” gemaakt over de dromen die kinderen hebben. Elk kind, waar ook ter wereld, heeft dromen over later. Wat wil hij of zij worden? Het zijn prachtige beelden, maar tegelijkertijd weet je dat bij veel van die kinderen het moeilijk zal worden om deze droom te verwezenlijken. Zelf heeft hij erover gezegd: “Some the children I met were not challenged enough to fantasize. Those children were simply busy surviving. For many of us, where we are born determines our destiny. It sounds so obvious when I write it, but this is the harsh reality. Still, no one can take away our dreams”. Wat ik zelf mooi vind is dat de droom die de kinderen zelf hebben zo mooi aansluit bij de foto de Chris de Bode gemaakt heeft.  Zo droomt de jongen Blaise uit Haïti: “Well, I dream about so many things. If I really had to choose I would struggle. If I’m being sensible I should be a driver, but I also dream about being like Michael Jackson. It’s really hard to choose.”. Dit zie je ook echt van de foto (Blaise in de auto) afspatten.

Wil je meer zien?