Het concept van 52 is heel simpel: elke week een andere fotograaf. Het doel is om anderen en ook mezelf te laten inspireren. Ik verzorg 52 weken lang een hele korte inleiding waarin ik name inga op waarom iemand me inspireert of in verwarring brengt. Ik merk dat ik met het werk van sommige fotografen wat minder uit de voeten kan. Het belangrijkste vind ik dat fotografen me kunnen raken met wat ze laten zien.

Fotograaf Danila Tkachenko is geboren in Moskou en won ondanks zijn relatief jonge leeftijd (1989) al verschillende prijzen. In 2014 won hij bijvoorbeeld al de eerste prijs bij de World Press Photos voor de portretten uit de “Escape” serie. Tijdens zijn opleiding richtte hij zich vooral op de vorm van documentairefotografie. In deze serie gaat het over mensen die zich terug getrokken hebben uit de samenleving en midden in de wildernis wonen. Mensen die haast een worden met de elementen uit de natuur. Alsof dat niet genoeg was won hij in 2015 de European Publishers Award for Photography. Fotograaf Danila Tkachenko maakte in de serie “Restricted areas” fotos van geheime, maar inmiddels verlaten militaire steden en oorlogswerktuigen.

 

Fotograaf Danila Tkachenko weet zijn fascinaties goed in beelden om te zetten. Je moet haast zelf ook iets hebben met leegte, bossen & natuur wil je mensen in afzondering kunnen fotograferen. Tijdens het werk is het prettig als er een klik is als je begrip kunt hebben waarom mensen dit doen. Ditzelfde zie je eigenlijk terug in de serie van de vervallen militaire attributen uit de tijd van de koude oorlog. Door te kiezen voor de sneeuw wordt het verval, de vergane glorie te meer duidelijk. Na het zien van zijn foto’s krijg je de neiging om ook de literaire Russische meesters weer uit de kast te halen. Wat weten de kunstenaars uit dit immense land toch een sfeer neer te zetten.

Bijzondere reportages van iemand die maar bij toeval fotograaf werd. Hij woonde samen met een vriendin die fotograaf was en werd hierdoor aangestoken. Zelf zegt hij een enorme interne drive te hebben met betrekking tot de dingen die hij doet. Dit maakt het ook mogelijk om tegenslagen te overwinnen. Zo raakte hij zijn films kwijt tijdens het maken van de “Escape” serie en tijdens de serie “Restricted areas” waren er weken achtereen dat het weer te slecht was. De boodschap achter deze laatste serie omschrijft hij zelf het mooist tijdens een van zijn interviews “The metaphor of this project is post-technology apocalypse; I wanted to hint at the idea of the ambivalent nature of progress, which sometimes brings destruction”.

In de ogen van fotograaf Danila Tkachenko zijn er drie dingen die bepalen of een foto goed is: het vastleggen van unieke beelden, de conceptuele boodschap die de fotograaf wil overbrengen en tenslotte de schoonheid van de foto zelf. Met dit laatste zend je als fotograaf ook je artistieke boodschap uit. Zelf vindt hij het belangrijk dat de mensen die zijn foto’s zien stil staan en mogelijk reflecteren op de realiteit waarin zij zich bevinden.

 

Wil je meer weten?