Het concept van 52 is heel simpel: elke week een andere fotograaf. Het doel is om anderen en ook mezelf te laten inspireren. Ik verzorg 52 weken lang een hele korte inleiding waarin ik name inga op waarom iemand me inspireert of in verwarring brengt. Ik merk dat ik met het werk van sommige fotografen wat minder uit de voeten kan. Het belangrijkste vind ik dat fotografen me kunnen raken met wat ze laten zien.

Fotograaf Akos Major, een geboren en getogen Hongaar (1974), maakt foto’s die in de categorie minimalistisch vallen. Het zijn foto’s waarbij er weinig op te vinden is, maar juist hierdoor valt de schoonheid je op. Je proeft dat er veel aandacht besteed is aan de compositie. Als fotograaf is hij opgeleid aan de Universiteit Kunst en Design in Boedapest. Akos Major fotografeert graag landschappen en in deze categorie heeft hij al meerdere prijzen gewonnen. In 2012 won hij de International Fine Art Photography Award.

 

Inmiddels woont de fotograaf Akos Major in Wenen. Het type fotografie van Major is niet iets voor mooi weer fotografen. Als de weersvoorspelling wat minder wordt, dan gaat hij juist op pad. Grijze luchten zijn voor hem het perfecte decor. “Landscape photography is about waiting for the right circumstances – the lights, the wind, the clouds”. Fotograaf Akos Major komt dan ook vaak terug op de dezelfde locaties. Soms duurt het zelfs maanden voor hij het idee heeft dat hij het juiste plaatje genomen heeft.

Een van de favoriete landen van fotograaf Akos Major is IJsland. Naar eigen zeggen kan hij ervan genieten als hij in zijn eentje door de natuur wandelt met zijn camera. Eenzaam, soms tot op het melancholische af. Lopen, kijken, wegdromen en jezelf verliezen in je eigen gedachtewereld. Fotograferen gebeurd voor Akos Major zowel spontaan als georganiseerd. Soms zoekt hij locaties op via google-earth of met behulp van landkaarten en soms pakt hij gewoon de auto en gaat rijden en ziet wel wat hij tegenkomt. Je kunt je voorstellen dat dit onverwacht mooie momenten oplevert, maar ook dagen waarin hij weinig noemenswaardig tegenkomt.

Zelf vind ik de lichtval en de eenvoud van de foto’s inspirerend. Het minimale in het beeld doet je stilstaan. Het geeft je de tijd om te reflecteren op jezelf, op je omgeving. Gewoon stilstaan en kijken. Het is toch bijzonder als een kunstenaar je dit kan schenken…

Voor meer inspiratie kijk op: